[ad_1]

Read Time:3 Minute, 3 Second

Istmul uterin este cea mai îngustă parte a uterului, situată între corpul uterului și colul uterin. Este o porțiune restrânsă a uterului care acționează ca o supapă între cavitatea uterină și canalul cervical. Istmul este o structură importantă în timpul sarcinii, deoarece ajută la prevenirea nașterii premature prin menținerea unei închideri puternice între uter și colul uterin. De asemenea, joacă un rol în transportul spermatozoizilor, permițând spermatozoizilor să intre în cavitatea uterină, prevenind, de asemenea, refluxul în vagin. Anatomia istmului uterin poate fi importantă în evaluarea și gestionarea anumitor afecțiuni ginecologice, cum ar fi infertilitatea și sângerările uterine anormale.

Istmocelul este o afecțiune în care apare un defect al peretelui anterior al istmului uterin, ca urmare a cicatrizării defectuoase după o naștere prin cezariană. Deși există puține informații despre această patologie, aceasta se manifestă prin modificarea anatomiei uterine, ducând la apariția unui diverticul sau nesă. Incidenta acestei afecțiuni este mai mare la femeile care au născut anterior prin cezariană, iar tehnica chirurgicală, materialul și tipul de sutură pot juca un rol în apariția acestui defect. Istmocelul poate fi asimptomatic, dar poate provoca și simptome care afectează calitatea vieții femeilor afectate. Mai multe informații despre istmocel pot fi găsite aici.

Simptome istmocel

Printre simptomele posibile ale istmocelului se pot număra:

  • Disconfort sau durere în timpul actului sexual
  • Durere sau disconfort în timpul menstruației
  • Sângerare menstruală abundentă sau neregulată
  • Incontinență urinară de efort (pierderea involuntară a urinei la efort fizic, cum ar fi tusea sau strănutul)
  • Urgență urinară (nevoia urgentă de a urina)
  • Dificultăți la urinare
  • Senzația de presiune sau greutate în pelvis.

Simptomele pot varia de la o femeie la alta iar acestea pot fi cauzate și de alte afecțiuni, nu doar de istmocel. Prin urmare, discuția cu medicul ginecolog despre orice simptom nou sau persistent este foarte importantă.

Ce este histeroscopia?

Histeroscopia este o procedură minimă invazivă folosită pentru diagnosticarea și tratamentul istmocelului.

În timpul histeroscopiei, medicul introduce un instrument numit histeroscop prin vagin și colul uterin și îl plasează în uter. Histeroscopul este un tub subțire cu o cameră video la capăt, care permite medicului să vadă interiorul uterului pe un monitor.

Utilizand histeroscopul, medicul poate examina cu atenție zona afectată și poate diagnostica istmocelul. În plus, histeroscopia poate fi utilizat și pentru a trata această afecțiune prin închiderea defectului cu ajutorul unui dispozitiv numit „patch”.

Histeroscopia este o procedură relativ sigură și eficientă, care poate fi efectuată într-un cabinet medical și nu necesită spitalizare. În general, pacientele pot reveni la activitățile lor obișnuite imediat după procedură, cu excepția activităților fizice intense sau a contactului sexual, care trebuie evitate timp de câteva zile.

Tratamentul istmocelului

Tratamentul pentru istmocel depinde de dimensiunea, simptomele și impactul asupra sănătății generale a pacientei. În cazul în care este mic și asimptomatic, tratamentul poate să nu fie necesar, iar medicul poate recomanda o monitorizare periodică.

În cazul în care istmocelul provoacă simptome, cum ar fi dureri sau sângerări, tratamentul poate include:

  • Histeroscopia: această procedură poate fi folosită atât pentru diagnosticarea cât și pentru tratamentul istmocelului. În timpul histeroscopiei, medicul poate închide defectul peretelui uterin cu ajutorul unui dispozitiv numit „patch”.
  • Interenție chirurgicală: în cazul în care istmocelul este mare sau cauzează simptome grave, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a repara defectul peretelui uterin. Aceasta poate fi efectuată prin intermediul unei intervenții chirurgicale laparoscopice, în funcție de dimensiunea și localizarea istmocelului.
  • Terapie hormonală: unele studii au demonstrat că terapia hormonală poate fi eficientă în reducerea dimensiunilor istmocelului și a simptomelor asociate. Aceasta poate fi administrata sub forma de pastile sau de supozitoare vaginale.

O programare la medicul ginecolog este soluția pentru a explora opțiunile cu privire la cel mai bun plan de tratament.


Happy

Happy
0

0 %


Sad

Sad
0
0 %


Excited

Excited
0
0 %


Sleepy

Sleepy
0

0 %


Angry

Angry
0
0 %


Surprise

Surprise
0
0 %

Articolul <strong>Ce este histeroscopia instmocelului și când este necesară?</strong><strong></strong> apare prima dată în Prahova Medicala .

[ad_2]