Pentru rândurile de mai jos, facem apel la imaginația ta. Nu e nimic complicat, doar încearcă să vizualizezi ceea ce urmează să citești.
Pentru început, închide ochii și vezi înaintea ochilor câteva imagini… Este vară, căldură mare, nu poți lucra, nu poți găti, nu te poți odihni așa cum trebuie, simți că ești copleșit de temperaturile ridicate. Ai face orice pentru puțină răcoare. Dacă și tu te regăsești în imaginile de mai sus, atunci deja știi că soluția pentru tine este aparatul de aer condiționat. Nu mai amâna la nesfârșit montarea unui astfel de echipament, în speranța unor veri cu temperaturi ceva mai suportabile. După cum ai observat în ultimii ani, căldurile au fost parcă din ce în ce mai mari.
Un moft sau o necesitate?
De fapt, în zilele noastre, majoritatea oamenilor folosesc aparatele de aer condiţionat pe timp de caniculă. Dar oare toți îl folosesc corespunzător? De aceea, avem pentru tine câteva reguli de folosire a aparatului de aer condiţionat, care vor duce la o durată mai mare de viață a unității, dar nu-ți va dăuna nici ție.
Reglarea temperaturii interioare
Astfel, în primul rând, fie că te afli în casă, birou sau maşină temperatura de interior trebuie să fie reglată cu 5, maxim 10 grade Celsius mai mică decât cea de afară, mai ales dacă ieşi şi intri des din încăpere. Există unele opinii care susțin că diferenţa mare de temperatură poate provoca paralizie, dar nu există suficiente studii în acest sens.
Amplasarea aparatului
De asemenea, aparatul trebuie amplasat la 6 – 9 metri de locul în care stai și, pe cât posibil, evită raza de acţiune a dispozitivului pentru că poate provoca contractări musculare la nivelul spatelui şi dureri de cap. Nu uita că aparatul nu se instalează în camera copiilor.
Nu uita de umidificator și aerisirea camerelor
Trebuie să știi că aparatul de aer condiţionat usucă aerul, de aceea ar fi poate indicat să cumperi un umidificator atunci când achiziţionezi acest aparat. În lipsa acestuia, sunt membranele mucoase ale organismului, favorizând apariţia alergiilor şi bolilor respiratorii.
Chiar dacă ți se pare că nu mai este necesar, nu uita să aerisești încăperea de mai multe ori pe zi, pentru că aerul din cameră este mai rece, dar nu şi mai curat și, pe cât posibil, evită să fumezi în această cameră.
Dacă nu știi să folosești așa cum trebuie aparatul de aer condiționat, riști ca și starea ta de sănătate să fie afectată, deoarece poate duce la apariţia sau agravarea unor simptome strănut, nas înfundat, dureri în gât, dureri de cap. Dacă nu aerisești suficient de des, ba chiar fumezi în camera cu aparatul, atunci sunt favorizate alte afecțiuni, dintre care menționăm declanşarea bronşitei, astmului bronşic sau chiar pneumoniei, avertizează specialiştii.
Igienizarea filtrelor
Și tot în capitolul folosire corectă a aparatelor de aer condiționat, nu uita că filtrele acestuia se igienizează de cel puţin două ori pe an. Se spală cu apă şi săpun, dacă sunt lavabile sau se înlocuiesc dacă filtrele sunt sub formă de saci. În caz că ignori aceast lucru, pot apărea infecţii respiratorii şi alte boli menţionate mai sus.