Ți-ai dorit parchet pentru pardoseala locuinței tale și ai reușit să-ți îndeplinești visul. Probabil nici investiția pe care ai făcut-o nu a fost una chiar de ici de colo, pentru că ai vrut și ceva de calitate. Din păcate, ai observat că după o bună perioadă de timp, te confrunți cu unele probleme, respectiv cu scârțâitul parchetului. Primul gând care îți vine în minte este că totuși parchetul nu este chiar atât de calitativ pe cât credeai, apoi că meșterii nu au lucrat bine, și altele asemănătoare. Totuși, avem pentru tine unele soluții care să îți vină în ajutor atunci când te confrunți cu această problemă.

Care e problema?

Pentru a repara problema scârțâitului, încearcă mai întâi să realizezi care este sursa acestui zgomot care te enervează la culme. Este posibil ca montajul să nu fi fost realizat tocmai corect sau adezivul care s-a folosit pentru lipirea plăcilor nu a fost unul calitativ, ori nu s-a folosit așa cum trebuie. De fapt, cel mai probabil, aceasta este principala cauză a parchetului scârțâitor. De asemenea, umiditatea prea mare dintr-o cameră este din nou un motiv bun. Cel mai bine este să observi care este exact problema și apoi să te apuci de reparat. Poți să o faci și singur, pentru că nu este nimic complicat, sau și mai bine, apelezi la o echipă de experți care vor mai rezolva, cu acest prilej, și alte mici probleme care au mai apărut între timp.

Recondiționarea

Dacă problema este una gravă, cel mai probabil că va fi nevoie de recondiționarea parchetului. O operațiune destul de scumpă, care ”arde” serios la buzunare. Cel mai bine este să iei legătura cu un meșter bun, care îți va spune dacă această operațiune este sau nu necesară. Dacă din păcate este nevoie de recondiționare, atunci apelează la o firmă specializată, pentru a fi sigur că de data aceasta vei avea parte de o treabă de calitate.

Izolare fonică pentru pardoseală

De asemenea, o soluție pentru un parchet care scârțâie ar putea fi și o izolare fonică a pardoselii. Aici tot un meșter bun va alege cea mai bună soluție, fie că este vorba despre PVC cu bule de aer, sau plăcile din plută.

Chit

Nu te gândi că este obligatorie demontarea plăcilor pentru remedierea problemei, deși uneori este necesară. O soluție ieftină, dar extrem de eficientă în cazul plăcilor care s-au deplasat și provoacă acel zgomot nesuferit ar fi și chitul, sau adezivul special pentru parchet, pe care îl găsești în rafturile magazinelor de specialitate. Apoi poți trece la rașchetat și/sau lustruit și parchetul va avea parte din nou de frumusețea inițială.

Ghid pentru alegerea adezivului pentru parchet

Atunci când vine vorba despre pardoseala locuinței, două sunt opțiunile preferate ale românilor: gresia și parchetul. Fiecare are avantajele și dezavantajele lui, dar când vine vorba despre parchet trebuie să remarcăm acel aer de cămin pe care îl oferă locuinței. Rafturile magazinelor sunt pline, oferta este una generoasă, așa că nu vom insista prea mult pe acest aspect. În rândurile următoare îți vom oferi un mic ghid de alegere al celui mai bun adeziv pentru parchet.

Una sau două componente

Dacă vei urmări oferta din magazinele de specialitate, vei remarca faptul că există adeziv pentru parchet din una sau două componente. Cei din prima categorie se mai numesc și silicanici și au avantajul că nu trebuie amestecați înainte de a fi utilizați, se întăresc rapid, iar mirosul lor nu este unul puternic. Adezivii din două componente necesită amestecare, iar mirosul lor este mai neplăcut. Spre deosebire de cei silicanici, au avantajul că pot fi folosiți la temperaturi ridicate.

Tipul de ambalare

Sunt cam patru tipuri de ambalare a adezivilor pentru parchet, iar tu trebuie să te orientezi la fața locului spre care optezi, în funcție de cantitatea de care ai nevoie. Vei găsi adezivi pentru parchet la găleată – pentru cantități mai mari de 5 kg, la cutie, la tub, sau în formă de sul de salam.

Special pentru anumite suprafețe

Adezivul de parchet trebuie achiziționat și în funcție de suprafața pe care urmează să fie aplicat. Astfel, vei observa că există adeziv pentru anumite tipuri de parchet sau de lemn, pentru prinderea plintei, și multe altele. Încearcă să nu cumperi orice, ci mai bine ține cont de recomandările meșterului care îți montează parchetul. În cazul în care faci singur această operațiune, ține cont de indicațiile de pe cutia de parchet.

Timpul de uscare

Această informație este trecută pe ambalajul produsului și îți este de mare ajutor, mai ales când lucrezi contra cronomentru și îți dorești ca totul să se termine cât mai repede. Și mai bine, evident.

Brandul

Evident, și în acest caz, brandul are un rol extrem de important. Dacă vrei ceva de calitate, vei fi nevoit să apelezi la un brand de renume, chiar dacă produsul este mult mai scump. Calitatea se plătește, și dacă alegi un produs mai ieftin, riști să fii nevoit să faci îmbunătățiri periodic și într-un final, să ajungi mai scump așa. Wakol, Moment, Soudal, Manavi, Sika, Thomsit, Mapei sau Den Braven se numără printre brandurile ”cu greutate” în domeniu, iar produsele lor sunt recunoscute ca fiind cele mai bune de pe piața de gen.

Întreținerea necorespunzătoare

Din păcate, de multe ori întreținerea necorespunzătoare a parchetului face a durata acestuia de viață, dar și rezistența acestuia să aibă de suferit. De aceea se recomandă să folosești pentru întreținerea lui doar acele produse specifice și să nu apelezi la soluții de compromis, mai ieftine, dar în același timp mult mai agresive.